登录  
 加关注
查看详情
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

幸福人生

梦的起航,幸福的天地

 
 
 

日志

 
 

现在进行时详解  

2015-06-10 18:15:51|  分类: 时态语态 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

现在进行时详解

基本用法:

  (1)表示(说话瞬间)正在进行或发生的动作。

  (2)也可表示当前一段时间内的活动或现阶段正在进行的动作。

   ( 3 )标志词:Now, Listen! At the moment, Look! Look out! Be careful! At eight o’clock等。

(二)谓语构成:be (am/ is/ are)+v-ing (动词的现在分词)【注意:I am, She/He/It/Daming is… You/We/They/Your teachers are…】

  I’m watching TV now. 

  They’re playing football.

(三)现在分词的构成。

(1)一般情况下在动词词尾加ing。

go→going             ask →asking               look→looking 

(2)以不发音的e结尾的动词,去掉e加ing。

have →having      take→taking          make→making       write→writing

(3)以一个辅音字母结尾的重读闭音节,双写最后一个字母,再加-ing。

get→getting           sit→sitting             put→putting          run→running 

swim→swimming         begin→beginning           shop→shopping

(四)现在进行时态的肯定式、否定式、疑问式及简略回答。

(1)肯定式:be+v-ing            She is singing in the next room. 

(2)否定式:be+not+v-ing           The students aren’t cleaning the room. 

(3)一般问句:be动词提前。

肯定答语Yes,主语+be,否定答语No,主语+be not。

Are you playing the computer game?  Yes, I am. /No, I am not. 

(4)特殊问句:对谓语动词进行提问的:What+be +主语+doing+其他?

What is the old man doing under the tree? 

对其他成份进行提问的,疑问词+一般疑问句?

Where is the boy swimming? 

Who is she waiting for?

三. 现在进行时与一般现在时的区别

(一)现在进行时表示动作的暂时性,而一般现在时表示动作的习惯性和经常性

I am watching TV now. (暂时性)

I watch TV every day. (经常性)

(二)现在进行时可表示短暂性动作,而一般现在时表示长久性动作。

Lucy is living in Beijing.(短时间居住)

Lucy lives in Beijing. (长久性居住)

(三)现在进行时表示的动作可带有感情色彩,而一般现在时所表述的动作通常是事实。

You’re always forgetting the most important things. (责备)

He is always helping others. (赞扬)

He often helps others. (事实)

(四)有些动词不能用进行时,know, understand, love, like, hate, wish, want, think, hope, have, believe, agree, hear, see, notice,等等。这些动词通常用一般现在时表示说话时发生的动作。

I have a lot of friends here. 

She wants to buy a new bike.



经典练习和答案

一、写出下例动词的现在分词形式

 

1)give____2)use____3)move____4)skate____5)draw____6)tell____7)ring____8)wear____9)get____10)put____11)hit____12)stop____13)keep____14)hurt____15)know____16)lie____17)die____18)begin____19)forget____20)save____21)close____22)see____23)carry____

 

答案:1、giving;2、esing;3、moving;4、skating;5、drawing;6、telling;7、ringing;8、wearing;9、getting;10、putting;11、hitting;12、stopping;13、keeping;14、hurting;15、knowing;16、lying;17、dying;18、beginning;19、forgetting;20、saving;21、closing;22、seeing;23、carrying。

 

二、用现在进行时连写句子

1)Li Ping;learn;to;speak;English;

___答案:Li Ping is learning to speak English。

2)it;rain;now 

___答案:It is raining now。

3)they;watch;a football match;on TV

___答案:They are watching a football match on TV。

4)he;look;out of the window;

___答案:He is looking out of the window。

5)look;the dog;sleep;

___答案:Look!The dog is sleep。

6)listen;the baby;cry;

___答案:Listen! The baby is crying。

7)they;have a meeting;at seven o'clock

___答案:They are having a meeting at seven o’clock。

8)the students;prepare for;an English test;now;

____答案:The students are preparing for English test now


三、将下例句子改成一般疑问句

 

1)Mike is climbing the hill。

____答案:Is Mike climbing the hill?

2)We are having an English lesson now。

____答案:Are we having an English lesson now?

3)Li Ping is jumping like a monkey。

____答案:Is Li Ping jumping like a monkey?

4)The students are reading the text now。

____答案:Are the students reading the text now? 

5)I am studying English。

____答案:Are you studying English?

6)He is closing the window。 

_____答案:Is he closing the window?

 

四、对划线部分提问 

1)The baby is listening to the music。 

__答案:Who is listening to the music?

 

2)I am looking for a jacket for my son。

__答案: Who Are you looking for a jacket for?

 

3)She is smiling to herself in the mirror。

__答案:Where is she smiling to herself ?

 

4)The boys are visiting the history museum。

__答案:What are the boys doing?

 

5)The old man is sleeping right now。

__答案:When is the old man sleeping?

 

6)The children are listening to the teacher of English。

___答案:What are the children doing?

 

五、将下例句子改成否定句

 

1)The woman is making a cake in the kitchen。

_____答案:The woman is not making a cake in the kitchen。

 

2)We are having lunch now。 

____答案:We are not having lunch now。

 

3)The boy is waiting for his mothe under the big tree。 

_____答案:The boy isn’t waiting for his mothe under the big tree。

 

4)You are playing the violin。

______ 答案:You aren‘t playing the violin。

 

5)Mary is doing her best to study English well。

_____答案:Mary is not doing her best to study English well。

 

6)The students are doing their homework now。

_____ 答案:The students are not doing their homework now。

 

7)Please open the door。

_____ 答案:Please don‘t open the door。

 

六、用动词的正确时态填空

 

1)I________(talk).You________(listen)to me now.

2)Look,the boy__________(run)fast.

3)----What are you doing?

----I_________(do) my homework.

4)----_______the students_______(read) English.

----Yes,they are.

5)Tom_______(not study)English.He is studying Chinese.

6)----Who_______(sing)a song? 

----Li Ying is.

7)The girl_______(not eat)bananas now.

8)----Where____they____(stand)?

----They are standing over there.

9)Look! The boy over there_______(ply) a model plane.

10)----What is Meimei doing now?

----She______(watch)TV with her parents

11)He____(study) English very hard.

12)We often____(buy)books and things like that in the shop.

13)Polly____(not eat) a banana now.

 

答案:1、am;talking;are listening;2、are running;3、am doing;4、Are;reading;5、is not studying;6、is singing;7、isn‘t eating;8、Are standing;9、is plying;10、is watching;11、studies;12、buy;13、is not eating。

 


【现在进行时和一般现在时典型例题】

一、用括号内所给单词的适当形式填空。

1. Look! There __________(be) a lot of people over there. What __________they __________ (do) now? 

2. —What __________ your mother __________ (do)? —She is a teacher. 

3. It __________ (rain) heavily outside now. You must stay at home. 

4. Don’t sing. The baby __________(sleep).

5. My brother __________ (not like) playing basketball, but he __________ (like) playing football. 

6. —What _________ you usually _________ (do) on Sunday? 

  —I usually _________ (stay) at home and _________ (do) my homework. 

7. Listen! The girls _________ (sing) in the next room. 

8. My sister _________ (want) to be a teacher. 

9. It’s seven o’clock now. The Greens _________ (have) supper.  

10. He often _________ (swim) on Sundays. Look! He _________ (swim) at the pool.


参考答案:1. are, are ,doing,   2.does, do  3.is raining   4. is sleeping  5. doesn’t like, likes  6. does, do   7. are singing  8. wants  9. are having  10. swims, is swimming

二、单项选择

1. I want _________ homework now. 

  A. doing               B. to do                C. to do my          D. do my 

2. It’s time _________. 

  A. go to school             B. play games        C. to go home       D. to do my homeworks 

3. The boy is _________ to his teacher. 

  A. saying                     B. speaking                  C. talking              D. telling 

4. I’m _________ a book in the room. 

  A. watching                 B. seeing                      C. reading             D. looking 

5. Where _________ he _________ from? 

  A. is, come                  B. do, come                 C. does, come              D. is, from 

6. Do they have a new car? Yes, _________. 

  A. they are            B. they have          C. they don’t         D. they do 

7. He often _________ supper at 6:00 in the evening. 

  A. have                 B. has                   C. is having           D. is eating 

8. It’s 6 o’clock in the morning. He _________. 

  A. get up              B. gets up             C. is geting up              D. is getting up 

9. What are you doing? I’m _________ TV. 

  A. watch              B. watches            C. to watch           D. watching 

10. We _________ any Chinese classes on Friday. 

  A. are having         B. aren’t having            C. don’t have       D. are have 

11. Tom _________ an English class now. 

  A. is having           B. has            C. having              D. have 

12. Are you playing basketball? No, we _________. 

  A. isn’t          B. aren’t               C. not            D. don’t


参考答案:1.B  2.C 3.C 4.C 5.C 6.D 7. B 8. D 9. D 10. C 11. A 12. B




  评论这张
 
阅读(9)| 评论(0)

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2018