登录  
 加关注
查看详情
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

幸福人生

梦的起航,幸福的天地

 
 
 

日志

 
 

一般将来时详解  

2015-06-07 01:18:40|  分类: 时态语态 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

一般将来时详解

  1. 概念:表示将要发生的动作或存在的状态及打算、计划或准备做某事。
  2. 标志词:tomorrow, next day(week, month, year?),soon, in a few minutes, in the future, the day after tomorrow
  3. 构成:①am/is/are/going to + do②will/shall  + do.
  4. 否定形式:①am/is/are + not;  ②will/shall+not (will not=won’t)
  5. 一般疑问句:①be 放于句首;②will/shall 提到句首。

 

一般将来时用法:
    一般将来时表示将来某个时间要发生的动作或存在的状态,也表示将来经常或反复发生的动作。常常与表示将来的时间状语连用。常用的表达形式共有五种,现归纳如下:
  一、用willshall表示。助动词willshall+动词原形这一形式,表示将来发生的事情,用于征求对方的意见或表示客气的邀请。在口语中will用于所有人称,书面语中第一人称常用shall。如:
  1. Tomorrow will be Sunday. 明天就是星期天。
  2. The rain will stop soon. 雨很快就要停了。
  3. Shall we go there at five? 我们五点钟去那儿,好吗?
  4. Will you please open the door? 请你把门打开,好吗?
  二、用be going to结构表示。“be going to+动词原形用来表示近期或事先考虑过的将要发生的动作以及已有迹象表明必将发生某事,意为打算;就要如:
  1. We're going to meet outside the school gate. 我们打算在校门口见面。
  2. Look! It's going to rain. 瞧!快下雨了。
  三、用现在进行时表示。表示位置转移的动词(如:go, come, leave, start, arrive等),可用现在进行时表示将来时。如:
  1. Uncle Wang is coming. 王叔叔就要来了。
  2. They're leaving for Beijing. 他们即将前往北京。
  四、用一般现在时表示。根据规定或时间表预计要发生的动作,在时间和条件状语从句中,都可用一般现在时表示将来时。某些词,如come, go, leave, arrive, start, get, stay ,live,fly等的一般现在时也可表示将来。如:
  1. The new term starts (begins) on August 29th. 新学期八月二十九日开学。
  2. If it doesn't rain tomorrow, we will go out for a picnic. 如果明天不下雨,我们将出去野餐。
  五、用“be+动词不定式或用“be about to +动词原形的结构表示。如:
  1. He is to visit Japan next year. 明年他将访问日本。
     2. They're about to leave. (=They're leaving.)
他们就要走了。

 

 

跟踪练习及答案:
( ) 1. There __________ a meeting tomorrow afternoon.
A. will be going to  B. will going to be  C. is going to be   D. will go to be
( ) 2. Charlie ________ here next month.
A. isn’t working B. doesn’t working C. isn’t going to working D. won’t work
( ) 3. He ________ very busy this week, he ________ free next week.
A. will be; is B. is; is C. will be; will be D. is; will be
( ) 4. There ________ a dolphin show in the zoo tomorrow evening.
A. was B. is going to have C. will have D. is going to be
( ) 5. –________ you ________ free tomorrow?– No. I ________ free the day after tomorrow. A. Are; going to; will B. Are; going to be; will C. Are; going to; will be D. Are; going to be; will be
( ) 6. Mother ________ me a nice present on my next birthday.
A. will gives B. will give C. gives D. give
( ) 7. – Shall I buy a cup of tea for you?–________.
(不,不要。)
A. No, you won’t. B. No, you aren’t. C. No, please don’t. D. No, please.
( ) 8. – Where is the morning paper? – I ________ if for you at once.
A. get B. am getting C. to get D. will get
( ) 9. ________ a concert next Saturday?
A. There will be B. Will there be C. There can be D. There are
( ) 10. If they come, we ________ a meeting.
A. have B. will have C. had D. would have
( ) 11. He ________ her a beautiful hat on her next birthday.
A. gives B. gave C. will giving D. is going to giving
( ) 12. He ________ to us as soon as he gets there.
A. writes B. has written C. will write D. wrote
( ) 13. He ________ in three days.
A. coming back B. came back C. will come back D. is going to coming back
( ) 14. If it ________ tomorrow, we’ll go roller-skating.
A. isn’t rain B. won’t rain C. doesn’t rain D. doesn’t fine
( ) 15. – Will his parents go to see the Terra Cotta Warriors tomorrow?
– No, ________
(不去).
A. they willn’t. B. they won’t. C. they aren’t. D. they don’t.
( ) 16. Who ________ we ________ swimming with tomorrow afternoon?
A. will; go B. do; go C. will; going D. shall; go
( ) 17. We ________ the work this way next time.
A. do B. will doC. going to do D. will doing
( ) 18. Tomorrow he ____ a kite in the open air first, and then ____ boating in the park.
A. will fly; will goB. will fly; goesC. is going to fly; will goes D. flies; will go
( ) 19. The day after tomorrow they ________ a volleyball match.
A. will watching B. watches C. is watchingD. is going to watch
( ) 20. There ________ a birthday party this Sunday.
A. shall be B. will be  C.shall going to be D. will going to be
( ) 21. They ________ an English evening next Sunday.
A. are having B. are going to have C. will having D. is going to have
( ) 22. ________ you ________ free next Sunday?
A. Will; are B. Will; be C. Do; be D. Are; be
( ) 23. He ________ there at ten tomorrow morning.
A. will B. is C. will be D. be
( ) 24. ________ your brother ________ a magazine from the library?
A. Are; going to borrow  B. Is; going to borrow  C. Will; borrows  D. Are; going to borrows
( ) 25. – Shall I come again tomorrow afternoon? –________
(好的)
.
A. Yes, please B. Yes, you will. C. No, please. D. No, you won’t.
( ) 26. It ________ the year of the horse next year.
A. is going to be B. is going to C. will be D. will is
( ) 27. ________ open the window?
A. Will you please B. Please will you C. You please D. Do you
( ) 28. – Let’s go out to play football, shall we? – OK. I ________.
A. will coming B. be going to come C. come D. am coming
( ) 29. It ________ us a long time to learn English well.
A. takes B. will take C. spends D. will spend
( ) 30. The train ________ at 11.
A. going to arrive B. will be arrive C. is going to D. is arriving

答案:
1. C 2. D 3. D 4.D 5. D 6. B 7. C 8. D
9. B 10. B 11. D 12. C 13. C 14. C 15. B 16. D
17. B 18. A 19. D 20. B 21. B 22. B 23. C 24. B
25. A 26. A 27. A 28. D 29. B 30. D

  评论这张
 
阅读(40)| 评论(0)

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2018